afisa moraiti

 

Όταν ήρθαν τα Ονόματα … μοιράστηκε το Σύμπαν σε πλανήτες, τ΄ αστέρια συνεννοήθηκαν μεταξύ τους και έφτιαξαν τους αστερισμούς, η Γη πήρε το δικό της όνομα και τα υλικά της, άλλα μόνα τους κι άλλα μαζί, έφτιαξαν πράγματα θαυμαστά.
Ξεχώρισαν τα βουνά και τα ποτάμιακι οι κάμποι έδωσαν διαφορετικά λουλούδια. Τα δένδρα ύψωσαν με περηφάνια το κορμί τους και τα βοτάνια έδωσαν άλλο άρωμα κι άλλη γιατρειά το καθένα.
Τα ζώα βρήκαν τα χαρακτηριστικά τους και το δικό τους όνομα κι έτσι πορεύτηκαν πια στον τόπο τους. Τα πουλιά πέταξαν ψηλά και κάθε φορά που κατέβαιναν στη φωλιά τους ήξεραν ποια ήταν.
Οι θάλασσες πήραν η καθεμιά τη θέση τους, και τα ψάρια στα ρηχά και στα βαθιά έμαθαν πώς είναι το δικό τους όνομα.


Όταν ήρθαν τα Ονόματα … οι χώρες διάλεξαν μέσα στο χρόνο πώς να τις λένε, χάραξαν την ιστορία τους κι οι κάτοικοι τους έμαθαν πού ζουν. Οι πόλεις και τα χωριά βρήκαν με καμάρι το νόημα στο δικό τους όνομα και τότε οι δρόμοι τους άρχισαν να λένε ιστορίες.


Όταν ήρθαν τα Ονόματα … ξεχώρισαν οι αριθμοί και τα γράμματα κι όλα με τη σειρά τους υπηρέτησαν τις τέχνες και τις επιστήμες που απέκτησαν νόημα τρανό μαζί με αυτούς που τις υπηρέτησαν. Και τα χρώματα; Τι έκαναν τα χρώματα; Συμπλήρωσαν το ένα το άλλο κι έβαψαν τον κόσμο όλο, το καθένα με τον δικό του τρόπο κι έγινε όμορφος, αγγίζοντας την καρδιά, την ψυχή και το μυαλό!


Όταν ήρθαν τα Ονόματα … οι άνθρωποι περπάτησαν σε ένα μακρύ δρόμο μέσα το χρόνο όπου για τον καθένα υπήρχε ένα όνομα που κουβαλούσε τις έννοιες, τις χαρές, τις λύπες, τις επιτυχίες, τις προσδοκίες, το νόημα της ζωής τους. Κι όταν ανήκαν στην ίδια οικογένεια τα ονόματα αυτά πολλές φορές επαναλαμβάνονταν και κλείδωναν μέσα τους τη συνέχεια σ’ αυτή την πορεία.
Σημάδεψαν τα γεγονότα της ζωής τους με το όνομα συγκεκριμένης μέρας, εποχής και χρόνου, πάλεψαν και όταν βγήκαν νικητές δόξασαν τον Θεό και την Παναγία με χίλια ονόματα. Ξεδίπλωσαν τα συναισθήματά τους, τις αξίες, τις ιδέες και τα ιδανικά τους και τους έδωσαν το πιο όμορφο όνομα του κόσμου. Πορεύτηκαν τότε στη ζωή με τους ήρωες των μύθων, των θρύλων, των παραμυθιών, της σκιάς και του φωτός, με τους ήρωες του αγώνα για την ελευθερία, με τους αγίους τους και τους ήρωες της καθημερινής ζωής, όπου για τον καθένα υπήρχε ένα όνομα!
Ψυχαγωγήθηκαν δημιουργώντας τελετές, δρώμενα, παραδόσεις, έθιμα, ξεχωρίζοντας με το όνομα του το καθένα για να τα θυμούνται στον κύκλο του χρόνου. Και τα συνόδευσαν με το πιο γλυκό ονομαστό κρασί και το πιο νόστιμο φαγητό φτιαγμένο με περίτεχνες συνταγές. Κι όταν ήθελαν να ξεκουράσουν την ψυχή τους έπλαθαν ιστορίες, ποιήματα, παροιμίες, τραγούδια για να πουν για το όνομα κάποιου πρόσωπο που αγάπησαν, που θαύμασαν που απογοητεύτηκαν.

Όταν ήρθαν τα ονόματα … έδωσαν σε κάθε παιδί του Νηπιαγωγείου με χαρά το όνομα του. Κι εκεί σταμάτησαν! Κάτι έγινε…. κι έφυγαν! Κρύφτηκαν. Ένοιωθαν ότι κανείς πια δεν δίνει σημασία πια στην αξία τους στη ζωή. Ή σχεδόν κανείς … Τα παιδιά που βλέπουν με τα μάτια της ψυχής το κατάλαβαν κι αποφάσισαν … να τα βρουν και να τα φέρουν πίσω! «Εμείς μπορούμε!», είπαν και ξεκίνησαν να αναζητούν τα ονόματα παντού!

Ζήτησαν τη βοήθεια των Νηπιαγωγών τους, έβαλαν στο κέντρο του δικού τους σχεδίου τη λέξη ΟΝΟΜΑΤΑ και ξεκίνησαν μια μεγάλη αναζήτηση στο πλαίσιο ενός Εκπαιδευτικού Προγράμματος. Οι μικροί ερευνητές μέσα από δραστηριότητες που υποδιαιρούνται εύκολα σε πολλές διαστάσεις, διαφοροποιούνται σημαντικά στο χρόνο (άλλοτε και τώρα) και στο χώρο (εδώ και αλλού) και διατρέχουν τους στόχους του Δ.Ε.Π.Π.Σ μέσα από τον Προφορικό και Γραπτό λόγο, τα Μαθηματικά, τις Φυσικές Επιστήμες, το Θέατρο, τη Μουσική, την κίνηση και το Χορό, την Ιστορία, τη Γεωγραφία, τη Μελέτη του φυσικού και δομημένου Περιβάλλοντος, τα Εικαστικά και την Πληροφορική, αποφάσισαν να ανακαλύψουν που βρίσκονται τα ΟΝΟΜΑΤΑ που ταιριάζουν με τη δική τους ζωή και με τη ζωή των άλλων γύρω τους!! Έτσι θα μπορούσαν να βρουν που κρύφτηκαν!
Με αφορμή τα ΟΝΟΜΑΤΑ τα παιδιά ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους, μέσα και έξω από την τάξη, σκέφτηκαν και οργάνωσαν παιχνίδια σύγχρονα και παραδοσιακά, έφτιαξαν κατασκευές, χειροτεχνίες, δημιούργησαν καρτέλες, απλούς πίνακες, πίνακες διπλής εισόδου, πολυτροπικά κείμενα, διάλεξαν χορούς και τραγούδια που αναφέρονται σε ονόματα. Ετοίμασαν Προσκλήσεις σε παππούδες και γιαγιάδες για να μιλήσουν για τα δικά τους ονόματα και την ιστορία τους, αλλά και σε «εδικούς» της πόλης και του χωριού και έμαθαν για τα ονόματα που έχουν οι δρόμοι, οι γειτονιές, η πόλη τους και το χωριό τους. Έφτιαξαν και βρήκαν επιτραπέζια παιχνίδια, πάζλ, παιχνίδια στον υπολογιστή, με τα ονόματα των δικών τους ηρώων. Και στο τέλος προγραμμάτισαν επισκέψεις σε χώρους που υποστήριζαν τις σχετικές δράσεις για να ανακαλύψουν την ομορφιά της ύπαρξης των ονομάτων στη ζωή! Αυτά και τόσα άλλα που δεν βάζει ο νους των μεγάλων και κατεβάζει ον νους των μικρών!
Το ταξίδι ήταν μεγάλο! Τα παιδιά που ξέρουν να μπλέκουν γλυκά συγκινήσεις, τα συναισθήματα, τις ιδέες, τις αξίες, τις σκέψεις, τις κρίσεις, με την περιέργεια και τη χαρά της ανακάλυψης και της γνώσης προσπάθησαν με κάθε τρόπο να φέρουν πίσω τα ΟΝΟΜΑΤΑ στη ζωή! Και τα κατάφεραν!!!

Στο τέλος της αυτής της περιπλάνησης, όπως κάθε χρόνο, κρατούν κάτι και για μας! Ένα μικρό ενθύμιο από το ταξίδι τους που το τοποθέτησαν στην «5η Έκθεση δημιουργημάτων των παιδιών των Νηπιαγωγείων» με τίτλο: «Όταν ήρθαν ……τα ΟΝΟΜΑΤΑ!», που οργάνωσαν με τη βοήθεια των Νηπιαγωγών τους στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου. Εκεί που για πέντε χρόνια τώρα το κάθε Νηπιαγωγείο υπογράφει με το δικό του ΌΝΟΜΑ το έργο του! Εκεί που κάθε χρόνο η καρδιά της περιοχής μας χτυπά με το ρυθμό του Νηπιαγωγείου!

Τα εγκαίνια της Έκθεσης στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας Βόλου θα γίνουν την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019, στις 18.30. Στο πλαίσιο των εγκαινίων της Έκθεσης οι μαθητές του 4ο και 17ο Νηπιαγωγείων Βόλου θα σας παρουσιάσουν στις 18.30 τη θεατρική παράσταση με τίτλο: «Οι 12 Κοκκινοσκουφίτσες και οι Λύκοι!»
Η Έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 3 Απριλίου 2019 και θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 14.00-21.00 και κάθε Σάββατο από 11.00 έως 15.00.
Για οργανωμένες επισκέψεις μαθητών Δημοτικών Σχολείων, Νηπιαγωγείων, Παιδικών Σταθμών μπορεί να προγραμματιστεί επίσκεψη σε συνεννόηση με την Υπεύθυνη Εικαστικών του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας Βόλου κ. Έλενα Νικηφόρου, στο τηλέφωνο: 6977988833.
Ελάτε να απολαύσετε μια Έκθεση γεμάτη φαντασία και εμπιστευτείτε τα παιδιά να σας οδηγήσουν να ανακαλύψετε την αξία των ΟΝΟΜΑΤΩΝ στη ζωή μας, μέσα από τα δικά τους μάτια!!!

 

Εκ μέρους των μαθητών και των Νηπιαγωγών
των Νηπιαγωγείων του Ν. Μαγνησίας

Με τιμή
Η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Προσχολικής
ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας
Τζένη Μωραΐτη

 

 

prosklisi mraiti