people board

 

Το Σάββατο στις 23-2-2019, στο Συνεδριακό κέντρο Θεσσαλίας της Ι. Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα συλλόγων διδασκόντων για την εκπαίδευση ΡΟΜ, προσφύγων και εγκλείστων μαθητών, που διοργανώθηκε από την Α/βάθμια και την Β/βάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας.
Το θέμα της ημερίδας ήταν:
«Κοινή Συνεδρίαση Συλλόγων Διδασκόντων για την εκπαίδευση των Ρομά, Προσφύγων και Εγκλείστων μαθητών»

Διοργανωτές της ημερίδας ήταν: από την Πρωτοβάθμια, ο Σύλλογος Διδασκόντων του 10ου Δημοτικού σχολείου Ν. Ιωνίας και ο Δ/ντής του, κ. Αναστάσιος Γούκος και από τη Δευτεροβάθμια, ο Σύλλογος Διδασκόντων του Εσπερινού Γυμνασίου Βόλου και ο Δ/ντής του, κ. Γεώργιος Χάρλας.

Στην ημερίδα αρχικά, παρουσιάστηκε το καινοτόμο πρόγραμμα εκπαιδευτικής ένταξης των Ρομά με τίτλο: «το παιδί μου θέλω να γίνει…», που υλοποίησε η ΔΔΕ Μαγνησίας, το προηγούμενο σχολικό έτος, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την ΔΠΕ Μαγνησίας και τα κέντρα στήριξης Ρομά, που είχε στόχο τη συνέχιση της φοίτησης των μαθητών Ρομά στο Λύκειο και ειδικότερα στην επαγγελματική εκπαίδευση μέσω της ενημέρωσης των γονέων Ρομά για τις δυνατότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης που οδηγούν στην αγορά εργασίας.
Στη συνέχεια, μετά την παρέμβαση της εκπροσώπου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ακολούθησε το κύριο μέρος της ημερίδας που περιλάμβανε τις εισηγήσεις εκπροσώπων των Συλλόγων Διδασκόντων των σχολείων που φοιτούν Ρομ και πρόσφυγες μαθητές καθώς και από τα ειδικά σχολεία κράτησης. Στις τοποθετήσεις των Συλλόγων ακούστηκαν προβληματισμοί, κατατέθηκαν προτάσεις και έγινε ανταλλαγή εκπαιδευτικής εμπειρίας και καλών εκπαιδευτικών πρακτικών, που εφαρμόζονται στην σχολικές μονάδες του νομού μας. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την κατάθεση των απόψεων, για την εκπαίδευση αυτών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, της Συντονίστριας εκπαίδευσης προσφύγων και της Προϊσταμένης ΚΕΣΥ Μαγνησίας.
Η μεγάλη συμμετοχή και ο έντονος προβληματισμός που αναπτύχτηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ανέδειξαν την αναγκαιότητα συνέχισης τέτοιων επιμορφωτικών συναντήσεων και για άλλα εκπαιδευτικά θέματα. Επίσης,
αποδείχθηκε ότι η εκπαίδευση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων αφορά όλους μας και συγχρόνως συνδέεται με το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Γι' αυτό ο εμπλουτισμός και η ανανέωση της γνώσης των εκπαιδευτικών στην ψυχολογική και διδακτική κατάρτιση των ευάλωτων αυτών ομάδων μαθητών πρέπει να είναι διαρκής.
Τέλος, η προσδοκία που εξέφρασαν την προηγούμενη χρονιά οι Δ/ντές Π.Ε. και Δ.Ε., οι συναντήσεις αυτές να πάρουν τη μορφή διαχρονικής ενδοσχολικής επιμόρφωσης στην οποία οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί θα είναι ταυτόχρονα επιμορφωτές και επιμορφούμενοι, φαίνεται ότι λαμβάνει σάρκα και οστά.

 

Βίντεο 1

Βίντεο 2

Αφίσα εκδήλωσης